Endokrinologija

Zavod za endokrinologiju
Klinike za unutrašnje bolesti
Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
KBC Zagreb, Rebro

Kišpatićeva 12
TEL 01 2376 581 / FAX 01 2376 036
predbiljezbe.endokrinologija.poliklinika.int1@kbc-zagreb.hr

Ikona sekcije

Bolesti hipofize

Hipofiza je glavna endokrina žlijezda. Nalazi se s donje strane mozga u koštanoj udubini zvanoj tursko sedlo (sela turcika). Veličine je zrna graška. Hipofiza proizvodi nekoliko hormona koji reguliraju rad ostalih endokrinih žlijezda u tijelu. Bolesti hipofize su relativno rijetke, ali vrlo složene. Zbog svoje složenosti njihovo liječenje zahtjeva multidisciplinarni pristup.

U Zavodu za endokrinologiju liječe se sve bolesti hipofize:

  • nefunkcionalni tumori hipofize
  • prolaktinomi
  • Cushingova bolest
  • akromegalija
  • nedostatak hormona rasta u odraslih
  • dijabetes insipidus
  • hipopituitarizam

Nefunkcionalni tumori hipofize

Nefunkcionalni tumori su najčešći tumori hipofize. Nazivaju se nefunkcionalni jer ne luče funkcionalne hormone. U pravilu je riječ o dobroćudnim tumorima, tzv. adenomima. Zbog svoje veličine ponekad mogu vršiti pritisak na zdravo tkivo hipofize i na taj način ometati normalnu funkciju hipofize, odnosno lučenje hormona. Veliki tumori mogu uzrokovati i glavobolje. Pritiskom na vidni živac koji se nalazi u blizini hipofize, veći tumori mogu stvarati poremećaje vida. Nefunkcionalni tumori hipofize uglavnom se liječe kirurškim putem. Ako se radi o manjim tumorima, liječenje često nije niti potrebno, već samo praćenje njihovog rasta.

Prolaktinomi

Prolaktinomi su tumori hipofize koji prekomjerno luče hormon prolaktin. Prolaktin u zdrave žene potiče stvaranje mlijeka i važan je za dojenje u periodu nakon poroda. Tumori koji luče prolaktin obično su vrlo mali, do 1 cm, te se nazivaju mikroprolaktinomi. Tumori veći od 1 cm se nazivaju makroprolaktinomi. Prekomjerno lučenje prolaktina može poremetiti menstruacijski ciklus i uzrokovati neplodnost. Ovi tumori mogu poticati stvaranje mlijeka kod žena koje nisu rodile, dok kod muškaraca dovode do sniženja razine testosterona i gubitka potencije. Većina bolesnika s prolaktinomima uspješno se liječe lijekovima (bromokriptin i kabergolin) koji uspješno dovode do smanjenja njihove veličine i normalizacije koncentracije prolaktina u krvi. Operacijsko liječenje ovih tumora potrebno je izrazito rijetko, tek u slučaju da se lijekovima ne uspijeva postići kontrola bolesti. Ovdje možete pročitati više o povišenoj koncentraciji prolaktina u krvi.

Cushingova bolest

Cushingovu bolest uzrokuje dobroćudni tumor hipofize (adenom) koji ima sposobnost lučenja ACTH (adrenokortikotropnog hormona). ACTH iz adenoma hipofize potiče nadbubrežne žlijezde na prekomjerno lučenje kortizola. Bolesnici s prekomjernim lučenjem kortizola pojačano se debljaju (napose u predjelu trbuha), uz pojavu ljubičastih strija po koži i sklonost lakom stvaranju modrica. Također mogu imati probleme s nesanicom i promjene raspoloženja, povišen krvni tlak, dijabetes i osteoporozu. Adenomi kolji luče ACTH su uglavnom vrlo mali. Liječenje Cushingove bolesti temelji se na kirurškom odstranjenju adenoma hipofize. U slučaju neuspjeha operacije u obzir dolazi operacija nadbubrežnih žlijezda, primjena lijekova koji sprečavaju sintezu kortizola ili zračenje hipofize.

Akromegalija

Akromegalija je vrlo rijetka bolest koja nastaje zbog prekomjernog lučenja hormona rasta u odrasloj dobi. Do prekomjernog lučenja hormona rasta dolazi ako u hipofizi postoji tumor (adenom) koji ima sposobnost lučenja hormona rasta. Prekomjerno lučenje hormona rasta u dječjoj dobi se manifestira tzv. gigantizmom, odnosno proporcionalno povećanim rastom tijela. Prekomjerno lučenje hormona rasta u odrasloj dobi dovodi do kliničke slike akromegalije - povećanje šaka, stopala, čeonih kosti, nosa, jezika. Uz akromegaliju se može pojaviti i povišen tlak, šećerna bolest i artritis. Prva linija liječenja akromegalije je operacija adenoma hipofize. U slučaju neuspjeha kirurškog liječenja primjenjuju se lijekovi (injekcije analoga somatostatinskih receptora ili dopaminergički agonisti u obliku tableta) i radiokirurgija (najčešće se u tu svrhu koristi gama nož).

Nedostatak hormona rasta u odraslih

Hipofiza stvara i luči hormon rasta koji djeluje na sve organe u tijelu. U dječjoj i adolescentnoj dobi važan je za rast. Nedostatno lučenje hormona rasta u dječjoj dobi dovodi do zaostajanja u rastu, dok odrasli ljudi s nedostatnim lučenjem hormona rasta osjećaju pojačani umor, slabiju koncentraciju, imaju neke metaboličke poremećaje i slabiju kvalitetu života. Do nedostatnog lučenja hormona rasta kod odraslih najčešće dolazi nakon operacije većeg tumora hipofize ili zračenja hipofizne regije, te nakon traume glave.

Dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus je bolest karakterizirana izlučivanjem velike količine urina i stalnom potrebom za uzimanjem tekućine. Uzrok diabetesa insipidusa je nedostatak antidiuretskog hormona (ADH) kojeg proizvodi hipofiza i koji regulira mokrenje. Osim nedostatka ADH može se raditi i o neosjetljivost bubrega na taj hormon. Do nedostatka ADH može doći uslijed bolesti ili traumatske ozljede hipofize. Liječenje se zasniva na primjeni sintetskog antidiuretskog hormona.

Hipopituitarizam

Hormoni koje luči hipofiza važni su za regulaciju i rad drugih endokrinih žlijezda u tijelu. Stanje u kojem hipofiza ne stvara dovoljnu količinu jednog ili više hormona naziva se hipopituitarizam. Do hipopituitarizma može doći ako postoji veliki tumor hipofize koji stvara pritisak na okolno zdravo tkivo hipofize, ili pak nakon operacije ili zračenja u hipofiznoj (selarnoj) regiji. Hipopituitarizam se liječi trajnim uzimanjem hormonske nadomjesne terapije.